Cricova: crama din Moldova cunoscuta in întreaga lume
13 Mar

Cricova: crama din Moldova cunoscuta in întreaga lume

Postat de: SelectWine Vizualizari: 920

Combinatul de vinuri Cricova SA a fost fondat în anul 1952 reprezentând un complex subteran unic. Un ținut cu multiple podgorii și cu soare din belșug. Aici începe istoria perlelor vinificației moldave, în zona centrală a Moldovei, zona Codrilor.

Combinatul de Vinuri cu sediul în orașul Cricova, Republica Moldova este situat la 11 km de capitala Chisinau.

În 2003, oraşul de sub pământ, de la Cricova a fost declarat obiectiv al patrimoniului cultural. Doi ani mai târziu a intrat în Cartea Recordurilor pentru că adăposteşte 30 de milioane de litri de vin. Aici, temperatura şi umiditatea sunt constante tot timpul anului şi permit păstrarea sticlelor de vin în cele mai bune condiţii.

În prezent, la Cricova sunt depozitate peste 1 milion de sticle şi peste 20 de miloane de litri de vin, îmbuteliate în butoaie speciale. În plus, colecţia naţională de vinuri cuprinde peste 200 de mărci istorice, care nu pot fi vândute sau băute, pentru că fac parte din patrimoniul naţional al Moldovei. Dintre toate aceste butelii de vin există una râvnită de orice colecţionar: Această sticlă costă astăzi aproximativ 150.000 de euro.

În iulie 2007 crama ”Cricova” a finalizat reconstrucția galeriilor. Vizitatorii se pot bucura de renovările efectuate în vestitul complex subteran, care a fost ornat cu multiple opere de artă. Vitrariile, tapiseriile, sculpturile în lemn și în piatră sunt o incantare pentru oaspeti.

Complexul de degustare cuprinde cinci săli mari, spațioase și impunătoare: ”Sala Europeană”, ”Fundul Mării”, ”Sala Prezidențială”, ”Sala cu șemineu”, ”Casa Mare”, în care se împletesc elemente de arhitectură clasică cu detalii moderne. Salile servesc drept loc de desfășurare a diverselor degustări naționale și internaționale, precum și a întrunirilor de cel mai înalt nivel.

Cea mai noua si mai moderna este: Sala Planetarium inaugurata in februarie 2019.

Cricova: un oraş cu peste 100 de kilometri de străzi, cu  trasee bine stabilite şi oameni gata să îţi povestească oricând despre cel mai fermecator loc din Republica Moldova.