Milestii Mici: labirintul subteran in care sunt adunate adevarate minuni
13 Mar

Milestii Mici: labirintul subteran in care sunt adunate adevarate minuni

Postat de: SelectWine Vizualizari: 1286

Crama de Stat Milestii Mici a fost fondată în anul 1969 pe bazele unei mine de piatră de unde s-au extras zăcăminte de calcar, utilizat pentru reconstrucția orașului Chișinău după cel de-al Doilea Război Mondial. Orașul vinicol subteran Mileștii Mici este unul dintre cele mai importante obiective turistice ale Republicii Moldova, la distanța de numai 19 km față de Chișinău. Deși se află în umbra mult mai promovatei Cricova, Crama Mileștii Mici se bucură la rândul ei de faimă peste hotarele Moldovei, unde este cunoscută ca deținând cea mai mare colecție de vinuri.

In august 2005 Colectia de Aur Milestii Mici a fost inregistrata in Cartea Recordurilor Guinness Book ca fiind cea mai mare colectie de vinuri din lume. Aici se pastreaza vinuri vechi de zeci de ani, circa 2 mln de butelii de vin se păstrează în colectie, vinurile comercializandu-se atat în tara, cat si peste hotare.

Galeriile subterane de aici in care se produce, se matureaza si se pastreaza vinul, sunt de-a dreptul impresionante, lungimea totala a lor ajungand la 200 km. Sunt cele mai lungi galerii cu aceasta destinatie. Adancimea hrubelor variaza intre 30 si 85 metri asigurand umiditatea relativa a aerului de 85-95% si o temperatura constanta de +12... +14ºC - conditii ideale pentru pastratea si maturarea indelungata a vinurilor sub pamant.

Turismul viticol la Milestii Mici: o experinta memorabila.